Mujlekarnik.cz > Zajímavosti > Metabolický syndrom a jídelníček.

Zpět na zajímavosti

Metabolický syndrom a jídelníček.

Dnešní generace žijí rychle a tomu přizpůsobují i výběr a přípravu potravin: nadbytek polotovarů, instantních výrobků, fast food apod. Naše strava je nevyvážená, nevhodně připravovaná a často nadměrnému příjmu neodpovídá energetický výdej.

V naší stravě chybějí luštěniny, zakysané mléčné výrobky, ryby, rostlinné tuky, čerstvé suroviny, především zelenina, která obsahuje dostatek potřebných ochranných látek (například vitaminů) a vlákniny. Obecně je v našem jídelníčku nadbytek masa a živočišných tuků, zejména s nasycenými mastnými kyselinami. Nejčastějším způsobem tepelné úpravy pokrmů je smažení a grilování, které zvyšují obsah nevhodných tuků ve stravě i celkovou energetickou hodnotu. Rovněž nadměrná konzumace dresinků, majonéz a tatarských omáček má za následek zvýšený příjem tuků a energie. Ačkoli je dnes na trhu velký výběr potravin, omezujeme se zpravidla jen na určitá jídla. Naše strava pak není pestrá a vyvážená a příjem jednotlivých živin, vitaminů, minerálních látek a vlákniny je nedostatečný.

V pitném režimu převládají slazené a ochucené nápoje, čímž se nejen zvyšuje hodnota přijaté energie, ale je ovlivněna i využitelnost některých minerálních látek.

Odborná pomoc je nutná

Dlouhodobé přejídání - tedy nadměrný příjem energie, zejména u tuků a cukru - vede k řadě onemocnění, při jejichž zvládnutí je nezbytnou součástí léčby také úprava jídelníčku. Často se ale stává, že někteří pacienti získají postupně různá rámcová dietní doporučení. Protože si však s nimi nevědí rady, mají pocit, že nemohou jíst vůbec nic, a zoufale hledají odbornou pomoc. Většinou jde o souhrn uvedených rizikových faktorů, které charakterizují metabolický syndrom. Metabolický syndrom je závažné onemocnění nejen z hlediska rizikové prognózy (od chvíle projevu onemocnění hrozí úmrtí do 15 let v případě, že se pacient neléčí), ale i vzhledem k vysokému počtu obyvatel, kteří těmito problémy trpí (v ČR každý 4. až 5. člověk). Je tedy nezbytné zajistit pro tyto pacienty dostatek kvalitních informací, které jim umožní potřebnou změnu životního stylu uskutečnit.

Mezi základní opatření patří zejména snížení nadváhy a úprava jídelníčku s ohledem na konkrétní zdravotní stav pacienta. Obecně lze říci, že je třeba vynechat ve stravě volné cukry, pečlivě vybírat tuky podle jejich složení, preferovat rostlinné, a dbát na úpravu pokrmů tak, aby měly nízký glykemický index. Skladba stravy by pak měla odpovídat doporučením racionální výživy -tedy denně 500 g zeleniny (včetně brambor), 100 g ovoce, nízkotučné mléčné výrobky, libové maso, komplexní sacharidy (potraviny obsahující škrob a vlákninu, např. celozrnné pečivo, luštěniny). Tuky by měly tvořit maximálně 35 % energetické hodnoty (jde o veškerý tuk přijatý v potravinách i pokrmech), přičemž ze 2/3 by mělo jít o tuky rostlinné. Tato diagnóza může postihnout kohokoliv v kterémkoliv věku, proto je vhodné dodržovat správný stravovací režim po celý život. Příznivý vliv na projevy metabolického syndromu (i na nízkou hladinu HDLcholesterolu -nejhůře ovlivnitelného faktoru onemocnění) má pohybová aktivita, a proto by nedílnou součástí životního stylu měl být také pravidelný pohyb.

Jak vypadá běžný denní jídelníček

Snídaně: Croissant s nugátem, slazená káva s mlékem Svačina: Asijská instantní nudlová polévkaOběd: Smažená kuřecí křidélka s tatarskou omáčkou a hranolky, sladká limonáda Svačina: Sušenky s čokoládovou polevou, káva se šlehačkou Večeře: Pizza se slaninou a salámem 2. večeře: Čokoládová tyčinka Energetická hodnota: 15 214 kJ Obsah tuku: 224,63 g Obsah cholesterolu: 715,63 mg

Jak by jídelníček měl vypadat

Snídaně: Dalamánek s nízkotučným ovocným jogurtem, káva bez kofeinu Svačina: Mrkev Oběd:Hovězí vývar se zeleninou, rybí filé pečené v alobalu, míchaný salát Svačina: Müsli tyčinka a broskevVečeře: Toasty z tmavého chleba s drůbeží šunkou 2. večeře: Tomatový džus Energetická hodnota:7825 kJ Obsah tuku: 65,83 g Obsah cholesterolu: 98,75 mg

Tamara Starnovská , vrchní terapeutka, FTN, Praha